Door het ventilatiesysteem wordt het gebouw beschermd tegen condensatieproblemen en schimmelvorming. Door ventilatie worden onaangename geuren, allergieën en andere gezondheidsklachten vermindert.

Kunstmatige ventilatie

Het principe van een ventilatiesysteem is zeer eenvoudig. De gebruikte en vervuilde binnenlucht wordt vervangen door verse en propere lucht. Vroeger gebeurde de ventilatie door de spleten van ramen en deuren maar de woningbouw verbeterd steeds. 

Wat wil zeggen dat onze gebouwen steeds beter en beter geïsoleerd worden en ventilatie via ramen en deuren dus zo klein of zelfs onmogelijk wordt. Hierbij gaat men kiezen voor kunstmatige ventilatie zodat de binnenlucht zeker niet vochtig en ongezond blijft. 

Wij maken gebruik van twee soorten ventilatiesystemen, namelijk systeem C+ van het merk Renson en systeem D van het merk Vasco en Zehnder.

Systeem C+ 

Bij het ventilatiesysteem C+ is er een natuurlijke luchttoevoer van verse lucht via een rooster ingebouwd in de ramen en deuren. En gebeurt de afvoer van de bevuilde binnenlucht mechanisch. 

De mechanisch afvoer wordt geregeld met behulp van CO2- en vochtsensoren. Deze hebben als functie om de luchtkwaliteit te meten, het ventilatiesysteem past zich aan aan de situatie die zich op dat moment voordoet en warme lucht wordt niet onnodig afgevoerd waardoor men niet extra moet gaan verwarmen.

Dit systeem is vraaggestuurd en zal dus in werking treden indien dit nodig is. De buitenlucht wordt niet gefilterd waardoor pollen, stof en stuifmeel via de raamroosters naar binnen kunnen komen omdat de buitenlucht rechtstreeks naar binnen komt via de raamroosters. Dit wil ook zeggen dat er in de winter (te) koude lucht en in de zomer (te) warme lucht naar binnen komt. Bij dit systeem is er een gebrek aan warmte-terugwinning.

Systeem D 

Bij het ventilatiesysteem D is er zowel aanvoer van verse buitenlucht als afvoer van bevuilde binnenlucht door ventilatieroosters die gemonteerd worden op het dak of in de muur. Dit systeem verloopt volledig mechanisch door de twee ventilatoren in de ventilatie-unit. Er wordt verse buitenlucht in de droge ruimtes zoals leefruimte en slaapkamers aangevoerd en gebruikte binnenlucht wordt in natte ruimtes zoals badkamer weggetrokken. 

Dit noemt men balansventilatie, een natuurlijke balans tussen aanvoer verse buitenlucht en afvoer bevuilde binnenlucht. Bij deze systemen treft men wel de warmte-terugwinning aan. Dit wit zeggen dat de warmte van de afgezogen binnenlucht afgegeven wordt aan de aangezogen buitenlucht. Wat als voordeel heeft dat men een beperkt verlies heeft van warmte dus geen extra energiekosten om het gebouw te verwarmen. 

Hierbij heeft men ook de extra dat de buitenlucht wel gefilterd wordt waardoor er geen pollen, stof of stuifmuil via de ventilatieroosters naar binnen kan komen. Systeem D is sterk aan te raden aanbod bij sterk geïsoleerde - , BEN-  of passieve woningen.

Info of offerte voor uw ventilatie

Onze team van gekwalificeerde en ervaren technici kan u helpen bij het kiezen van het juiste ventilatiesysteem voor uw woning of gebouw, de installatie, het onderhoud en de reparatie. Wij bieden ook maatwerk oplossing aan voor specifieke ventilatie eisen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze producten en diensten.